Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün kıtaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak güvenilir, esnek ve sessiz bir mimarida olmalı, alımlı çalımlı bir aromaya ve intizamlı yanmayı esenlayacak semtıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf harbi yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten ali miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayırlı purolar olarak nitelendirilseler bile biraşırı uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en dikkat etmesi gerekilen şey güzel bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet güzel bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız kâm yada dilsiz maatteessüf kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tüm muhafaza ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve mideime anık yapmak mideindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit ülküsel rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro rutubet bileğerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri beyninde mideilen bir puro ülküsel rutubet bileğerlerinde mideiliyor akseptans edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede aslında bu rutubet bileğerleri bile kimisine için oldukça şayan ve mideilebilir en birinci sınıf bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet bileğerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken özge bir nüfus bu rutubet bileğerinin puroya yazık edilen bir haysiyet olduğunu ve katiyen mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk rutubet ayrımı beyninde gidip gelmeden kamu aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğemekimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize için bu rutubet bileğerleri neyi bileğemektirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca tercüman olmak gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan kızılınan aroma artar, tütün azalır ve mideimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça tütün artar, mideimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde tevakkuf etmek istiyorsanız buna vakit ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en hayırlı haysiyet bu ve bu bileğerde midemelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız husus averaj 6 kamer içinde emeklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet tevdi üzerine yerleşmiş bu tertibat sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı midein belirli bir vakit içinde sıcaklarda rutubet artışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca aşkın suhunet bileğemekimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 rutubet kıymeti sağlamak midein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu haysiyet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek platformı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz ali rutubet olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o vakit özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in sürekli ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkızılışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile alay malay yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek midein en hayırlı yöntem olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem rutubet derç hem rutubet tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Gece gün yada mevsim geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde ali rutubet bileğerlerinde çift taraflı çkızılışarak çakılı bir rutubet kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.